Cy Young Národní ligy je Roy Halladay. JednohlasněCenu Cy Young Národní ligy získal Roy Halladay. Jednohlasně
(17. 11. 2010, 05:13:13, přečteno 1418×)

Nadhazovač Philadelphie Roy Halladay se v úterý stal vítězem ceny Cy Young v Národní lize. Stal se tak teprve pátým hráčem, který drží toto ocenění v obou ligách MLB. Eso rotace Phillies letos oslnilo perfektní hrou proti Floridě i no-hitterem ve svém prvním zápase v play-off.

Volba Halladaye byla jednoduchá a docela logická: v letošním ročníku nasbíral 21 vítězství, kraloval také v počtu odházených směn. Jeho celkový zápis je 21-10, 2.44 ERA a 219 strikeoutů. Dohromady odházel 250 a 2/3 směny, devět kompletních utkání a čtyři shutouty. Povolil pouze 30 met zdarma.

Do Phillies přišel Halladay v minulém prosinci z Toronta, dostal tady tříletou smlouvu na 60 milionů dolarů. A během sezóny předvedl, co se od něj očekávalo. Kromě stabilních výkonů přidal i květnovou perfektní hru na Floridě, ve svém prvním zápase v play-off proti Cincinnati zase odházel no-hitter. Stal se tak šestým nadhazovačem, kterému se to v play-off povedlo.

Halladay získal od zástupců „Baseball Writers Association of America“, kteří cenu udělují, celkově 224 bodů. Druhý v pořadí skončil Adam Wainwright ze St. Louis (122 hlasů), třetí Ubaldo Jimenez z Colorada (90), čtvrtý Tim Hudson z Atlanty (39), pátý floridský Josh Johnson (34). Tim Lincecum, který získal Cy Young ve dvou minulých ročnících, se umístil až jedenáctý (2).

Halladay je již devět let považován za jednoho z nejlepších nadhazovačů vůbec – pokud ne za vůbec nejlepšího. Ziskem Cy Young i v Národní lize je o krok blíže Síni slávy.„Myslím, že jsou tady i jiné cíle, kterých bych rád nejprve dosáhl,“ odpověděl Halladay na otázku ohledně Síně slávy. „Nejdříve a hlavně je to vítězství ve Světové sérii. Na to se musím zaměřit,“ dodal. Podle něj musí být každý týmovým hráčem a bojovat, aby si Síň slávy zasloužil.

„Má velkou sebedůvěru a také svůj způsob, jak na sobě pracovat od prvního dne sezóny. Stačí se podívat na jeho tréninky. Nedokáže být v klidu. Vždycky zkouší, jak se v něčem ještě zlepšit,“ říká o Halladayovi trenér nadhazovačů Philadelphie Rich Dubee. V příštích letech tak před Halladayem stojí jeden velký cíl: vyhrát Světovou sérii.

Nadhazovač, který má přezdívku „Doc“, získal Cy Young Americké ligy v roce 2003, kdy hrál za Toronto. Doplnil tak Rogera Clemense, Randyho Johnsona, Pedro Martineze a Gaylorda Perryho, kteří drží tuto cenu v obou ligách MLB.

Zároveň se stal třináctým nadhazovačem Národní ligy, který byl zvolen jednohlasně. Posledním byl v roce 2007 Jake Peavy. V Americké ligy proběhla volba jednohlasně osmkrát, naposledy takto zvítězil Johan Santana v roce 2006. Halladay je šestnáctým hráčem, který vyhrál ocenění Cy Young dvakrát. Sedmkrát jej získal Clemens, pětkrát Johnson. Carlton a Maddux jej získali čtyřikrát.

V týmu Phillies je Halladay sedmým vítězem Cy Young, když to před ním dokázali pouze Steve Carlton, John Denny a Steve Bedrosian.


Průměrná známka: 2.00 (4 hodnocení)
Známkovat článek: 1 - výborný / 2 - chvalitebný / 3 - dobrý / 4 - dostatečný / 5 - nedostatečný

Komentáře (3) | Autor: honzarichtar | Kategorie: Aktuality | Philadelphia Phillies | Sdílet

©2010-2024 - Redakce