Eric WedgeWedge manažerem Mariners, Cubs a Cardinals ke změnám nepřistupují
(19. 10. 2010, 21:23:52, přečteno 1285×)

Letošní sezona je krom skvělých výkonů nadhazovačů také ve znamení změn manažerů, ať už kvůli špatným výkonům, nebo odchodům do penze. Mariners najali Erica Wedgeho, který byl v sezoně 2007 manažerem roku v Americké lize. Cardinals prodloužili s Tony La Russou a Cubs s Mikem Quadem, který měl původně být pouze záskok.

Wedge připraven dostat Marlins zpět na vrchol

Eric Wedge vedl v letech 2003 až 2009 Cleveland Indians, který pod ním dosahoval vynikajících výkonů a dokonce hrál finálovou sérii Americké ligy. Tehdy byl nad síly Indiánů Boston Red Sox, který nakonec vyhrál Světovou sérii. I když Clevelandu úspěch utekl, samotná účast v tak daleké fázi playoff byla mimořádná a Wedge byl oceněn jako nejlepší manažer roku v Americké lize. Do roku 2009 zůstal v Clevelandu, nicméně pak klub oznámil, že jej neudrží i pro další sezonu. Nyní byl Wedge rok bez angažmá a od sezony 2011 povede Seattle Mariners.

Seattle se poslední roky nesmírně trápí, přitom do sezony vstupoval s velkými ambicemi, posílil o Cliffa Lee a plánoval útok na playoff. Sezona ale skončila blamáží a Mariners se umístili jako jasně nejhorší tým své divize. Wedge tak má za úkol dostat tým zpět na úroveň, na jaké byl kolem roku 2000, kdy zaznamenal jednu z nejlepších sezon v historii MLB.

„Erik přináší energii a zkušenosti, je velmi vášnivým typem manažera a umí strhnout tým na vítěznou vlnu. Myslíme, že je to velice důležité pro náš postup vpřed. Má navíc skvělou bilanci a mnoho velkých vítězství jak na poli MLB, tak v Minoru,“ vysvětluje důvody angažování Wedgeho manažer Mariners Jack Zduriencik. „Dostal kluby do playoff, dvakrát získal devadesát výher v jedné sezoně a jako bývalý manažer roku má zkušenosti na to, aby dokázal pozvednout mladé hráče a získal si respekt u těch zkušených,“ zakončil Zduriencik.

Nicméně Wedge bude mít úlohu nesmírně složitou, protože přichází do klubu, který se letos objevil v naprostém rozkladu. Klub přebírá po dočasném manažerovi Darenu Brownovi, který měl výrazně zápornou bilanci výher a proher. To platilo i o jeho předchůdci Wakamatsuovi a Wedge se musí pokusit dostat tým na vítěznou vlnu pro příští sezonu. V jeho možnostech to určitě je, vždyť za Cleveland měl mezi lety 2004 a 2008 bilanci 428 výher a 382 proher. Neúspěchu se ale Wedge nebojí a těší se na novou výzvu.

„Myslím, že je to pro mě veliká příležitost a jsem opravdu šťastný, že toho můžu být součástí. Seattle bude pro mě i mou rodinu krásným domovem. S podporou fanoušků na tomto úžasném stadionu a kvalitním vedením můžeme uspět,“ věří v dobrou budoucnost Mariners nově jmenovaný manažer.

Mike Quade zůstává s Cubs

Původně pouze dočasný manažer Mike Quade přesvědčil vedení a zůstane jako manažer i pro další dva roky. Zároveň si Cubs zajistili klauzuli pro případné prodloužení i na další rok. Quade vedl kádr po předčasném konci manažera Pinielli a zaznamenal kladnou bilanci 24 výher a 13 porážek. Pro Quadeho je to vůbec první manažerská role v MLB, dříve sbíral zkušenosti na metách či vedl kluby v nižších ligách.

Aramis Ramirez prohlásil, že si neumí představit vhodnější osobu na tuto roli a i generální manažer Cubs si podpis pochvaloval. „U Mikea víme, do čeho jdeme, je pro nás jistotou. Myslím, že hodně lidí bylo překvapeno, když jsme ho vybrali jako dočasnou náhradu, do konce sezony ale přesvědčil a předčil naše očekávání. Když uvážíte, že od svého působení v nižších ligách nedělal manažerskou profesi a asistoval na metách, vedl tým opravdu výborně,“ chválí nově jmenovaného manažera GM Cubs Jim Hendry.

La Russa se k odchodu nechystá, Cardinals povede i v roce 2011

Proběhlo mnoho spekulací ohledně manažerského postu v St. Louis, nakonec k žádné změně nedojde. Tony La Russa podepsal novou smlouvu na příští sezonu s možným prodloužením pro rok 2012. La Russa platí za vůbec nejúspěšnějšího manažera v historii Cardinals a jednoho z nejúspěšnějších vůbec. Během svého působení u Cardinals získal již 1318 výher a celkově v MLB 2763, díky čemuž je v počtu výher třetí. Prostřednictvím internetu již prozradil, že je natěšený na pokračování svého angažmá a hodlá Cardinals opět dostat do playoff.

Po využití opce na Alberta Pujolse tak generální manažer Cardinals John Mozeliak zažehnal další potenciální ztrátu. „Posledních deset dní jsme spolu často mluvili a jsem opravdu šťastný, že mohu oznámit Tonyho setrvání u týmu. Těšíme se na rok 2011 a díky prodloužení Tonyho se nemusíme připravovat na žádné velké změny.“ Mozeliak také přiznal, že se možná Cardinals uchýlí k nějakým změnám v trenérském týmu.


Průměrná známka: 1.00 (4 hodnocení)
Známkovat článek: 1 - výborný / 2 - chvalitebný / 3 - dobrý / 4 - dostatečný / 5 - nedostatečný

Komentáře (0) | Autor: Chazy | Kategorie: Aktuality | Chicago Cubs Seattle Mariners St. Louis Cardinals | Sdílet

©2010-2024 - Redakce