George SteinbrennerGeorge M. Steinbrenner III - "Šéf", byznysmen a persona non grata
(21. 9. 2010, 16:13:26, přečteno 1714×)

George Michael Steinbrenner III, bývalý majitel New Yorku Yankees. Fanoušek, který pro vítězství udělal cokoliv a který svůj tým miloval, ale i ovládal tvrdou rukou a říkalo se mu "Šéf". Muž který najímal, vyhazoval a někdy znovu najímal manažery dle své temperamentní nátury. Člověk, který byl na určitou dobu z baseballu vyloučen, ale zároveň člověk, který bude zcela jistě uveden do Síně slávy.

Dne 20. září 2010 byla tomuto neobyčejnému muži odhalena pamětní plaketa v tzv. Monument Parku, který se nachází za zadním polem stadiónu Yankees a při této příležitosti si zrekapitulujeme život "Šéfa" a co se za těch 37 let co tým vlastnil událo.

Mládí a vzdělání

George M. Steinbrenner se narodil 4. července 1930 v Rocky River ve státě Ohio jako jediný syn Rity a Henryho George Steinbrennera II, který byl špičkovým desetibojařem. Steinbrenner měl dvě mladší sestry, Judy a Susan. George Steinbrenner nastoupil v roce 1944 na Vojenskou akademii Culver v severní Indianě a absolvoval v roce 1948. Bakalářský titul získal na Williams College v Massachusetts v roce 1952. Steinbrenner byl průměrným studentem, který vedl aktivní mimoškolní život a slušně se prezentoval i ve sportu. Hrál americký fotbal, representoval v běhu přes překážky, psal do novin jako sportovní redaktor a mimo to i hrál v kapele na piáno. Následně nastoupil vojenskou službu, kde dosáhl hodnosti podporučíka a v roce 1954 armádu opustil. V následujících letech si dodělal na Ohio State University magisterský titul v tělovýchově. 12. května 1956 si Steinbrenner bere za manželku Elizabeth Joan se kterou měl postupně syny Hanka a Hala, a dcery Jessicu a Jennifer.

Kariéra před Yankees

Během svého studia v Ohiou působil jako asistent legendárního kouče týmu Buckeyes Woody Hayese. Buckeyes v onom roce zůstali neporaženi a získali Rose Bowl. Steinbrenner dále působil jako asistent fotbalových týmů univerzit Northwestern University a Purdue University.

Steinbrenner v loděnicích své firmy V roce 1957 se Steinbrenner rozhodl vstoupit do světa podnikání a začal pracovat ve společnosti Kinsman Marine Transit Company, což byla lodní společnost operující na Velkých jezerech, kterou zakoupil jeho praděda v roce 1901. Steinbrenner velice tvrdě pracoval, aby znovu dosáhl prosperity firmy. To se mu také povedlo a díky půjčce firmu vykoupil od své rodiny. Později se stal součásti American Shipbuilding Company. V roce 1967 převzal pozici generálního ředitele a následně zvýšil obrat firmy na více než 100 miliónů dolarů.

V roce 1961, i proti vůli svého otce, George Steinbrenner poprvé vstupuje do sportovního byznysu. Zakoupil tým Cleveland Pipers hrajících ABL (American Basketball League). Tým byl veden Johnem McClendonem, prvním afroamerickým trenérem v profesionálním basketballu. Tým, ale i liga trpěly finančními nedostatky a tak se McClendon rozhodl rezignovat. Nahradil ho Bill Sherman, bývalá hvězda Celtics, a tým v roce 1962 získal titul. Následně liga zkrachovala a Steinbrenner přišel o značnou částku peněz. Ale i tak dostál všech závazků vůči svým partnerům a sponzorům.

Po zklamání v basketballu obrátil Steinbrenner svou pozornost na divadlo. Produkoval mnoho her a muzikálů, které získali i nominace na různé ceny.

Kariéra s Yankees

George Steinbrenner krátce po zakoupení týmu Pod vedením televizní společnosti CBS se Yankees vůbec nedařilo a tak se CBS rozhodlo, že tým prodá. Týmový prezident Michael Burke dostal nabídku jako první a bylo jen na něm, jestli dokáže sehnat investory, kteří by stály za ním. Rok předtím se Steinbrenner snažil neúspěšně koupit tým Cleveland Indians. 3. ledna 1973 Steinbrenner a menšinový vlastník Burke spolu se skupinou investorů rozhodli zakoupit tým Yankees v dlouho udávané ceně 10 miliónů dolarů. Později bylo zjištěno, že součástí obchodu byly i dva parkovací domy, které CBS vykoupila zpět za 1.2 miliónu dolarů a tak čistá cena za Yankees činila 8.8 mil. dolarů.

Původní plán, že Burke bude dále prezidentem ale brzy vzal za své a Gabe Paul byl jmenován 4. dubna prezidentem týmu. Burke nadále zůstal pouze minoritním vlastníkem a jeho odchod byl první z mnoha velice vyhrocených odchodů za Šéfovo panování. Steinbrenner původně neměl v plánu účastnit se každodenního řízení týmu, ale to se velice brzy změnilo. „Šéf“ taky vešel ve známost častým střídáním na místě trenéra. Během prvních 23 let svého vlastnictví se pozice trenéra 20 krát změnila. Billy Martin je v tomto ohledu jistě rekordmanem, když byl najmut a vyhozen pětkrát. Také na pozici generálního manažera se hodně měnili jména. Za 30 let celkem 11 krát.

Stejně slavným se stal i pro nákup drahých hvězdných volných hráčů a následnými rozpory s nimi. V červenci 1978 po nákupu Regggieho Jacksona také Billy Martin prohlásil: „Ti dva jsou si souzeni. Jeden se jako lhář narodil a druhý jím byl usvědčen“. Načež následoval jeho první vyhazov.

Ukázka vztahu Steinbrennera a Martina začíná kolem 2:48

Dalším výrazným počinem George Steinbrennera byla jeho vojenská doktrína. Všichni hráči, trenéři a mužští představitelé klubu nesměli nosit žádný porost tváří kromě knírku (výjimku tvoří náboženské důvody). Dále nebylo povoleno nechat si narůst vlasy delší než k límečku. Toto též vedlo k mnoha zvláštním a komickým situacím. Hned v roce 1973 při prvním domácím zápasu si „Šéf“ vypracoval seznam hráčů, kteří mají příliš dlouhé vlasy. Mezi ně patřili Thurman Munson, Bobby Murcer a Sparky Lyle, takže je vidět, že se to nevyhnulo ani hvězdám týmu.

Goose Gossage v současnosti V roce 1983 nařídil Steinbrenner Goose Gossageovi, aby si oholil vousy, které v tu dobu nosil. Goose si vousy oholil, ale knír si nechal prodloužený dolů k bradě a takto to nosí dodnes. Nejznámější incident se odehrál v roce 1993. I když byl Steinbrenner vyloučen z baseballu, bylo Donu Mattinglymu nařízeno vedením klubu, aby si nechal zkrátit vlasy. Poté co Mattingly odmítl, byl vyřazen z kádru. Tento incident byl médii dlouhou dobu propírán a dokonce se dostal i do animovaného seriálu Simpsonovi. V roce 1995 Mattingly opět porušil doktrínu, poté co si nechal narůst bradku. Steinbrenner ho za to veřejně kritizoval, Mattingly si tedy ponechal pouze knír. Později jako trenér Yankees Mattingly nastupoval čistě oholen.

Problém jménem Dave Winfield

Po sezóně 1980 podespali Yankees s Davem Winfieldem smlouvu na 10 let v hodnotě 23 mil. dolarů. To ho učinilo nejlépe placeným hráčem historie. V září 1985 Steinbrenner zkritizoval Winfielda za jeho špatné výkony v klíčové sérii proti Blue Jays. Takováto kritika se v podstatě stala přežitkem a také třeba vedla Kennyho Griffeyho Jr. k vyjádření, že nikdy nebude hrát za Yankees.

30. července 1990 byl Steinbrenner natrvalo vyloučen z každodenního řízení týmu komisionářem ligy Fayem Vincentem. Tým ale vlastnil dál. Steinbrenner si najal sázkaře Howieho Spiru, aby našel na Winfielda nějakou „špínu“ a za to zaplatil 40 000 dolarů. Vincent původně navrhoval dvouletý dištanc, ale Steinbrenner chtěl písemné vyjádření jako dohodu a ne vyloučení, aby to nepoškodilo jeho vztahy s Olympijským výborem USA. Výměnou za to bylo vyloučení trvalé. V roce 2001 Winfield vyjádřil Steinbrennerovu zášť vůči němu jako důvod, proč do Síně slávy vstupuje jako člen San Diego Padres.

Znovu ve vedení

V roce 1993 bylo Steinbrennerovi umožněno vrátit se do baseballu. Na rozdíl od minulých let již ale tak neovlivňoval každodenní chod klubu a tak se týmu podařilo oživit farmářské týmy Yankees a vyvinout takové hráče jako byl Bernie Williams, místo toho, aby odcházeli za již hotové hráče. Tento přístup se týmu velice vyplatil. Tým se účastnil playoff pokaždé až do roku 2007. V roce 2003 postoupili až do Světové série, ale zde bohužel prohráli s Marlins a tak se Steinbrennerovi nepodařilo získat v jednom roce 2 tituly ze 2 hlavních severoamerických sportů. V roce 2003 totiž získali New Jersey Devils Stanley Cup, kde část týmu Steinbrenner vlastnil.

V důchodu

George Steinbrenner v důchodu Od roku 2006 až do jeho smrti strávil „Šéf“ nejvíce času ve svém domě v Tampě na Floridě. Vedení týmu předal svým dvěma synům Hankovi a Halovi. Hank ve vedení týmu vykazuje podobné rysy jako jeho otec. Po předání vedení týmu se George pouze výjimečně objevoval na veřejnosti a nedával žádná interview. Společníci a jeho rodina se odmítali vyjádřit k povídačkám, že Steinbrenner trpí Alzheimerovou nemocí. Yankees zabezpečili, aby se během řídkých návštěv Šéfa v Bronxu k němu nikdo nedostal a nemohl ho obtěžovat. Dle žebříčku časopisu Forbes činila hodnota majetku 1.15 miliardy dolarů.

Úmrtí

I když měl George Steinbrenner v médiích velice kontroverzní obraz, dokázal si před nimi sám ze sebe dělat legraci. V 70. letech se objevil spolu s Billym Martinem v reklamě na pivo Miller Lite, která se odkazovala na mnohonásobné najmutí a propuštění Martina, jedna verze reklamy říká "You are fired" a ta novější "You are hired". Také si zahrál sám sebe v komedii The scout. Jak již bylo zmíněno výše, ovlivnil i jeden díl Simpsonů a několik epizod Seinfeldových.

Reklama na Miller Lite

Steinbrenner byl oceněn cenou The Flying Wedge, jednou z nejvyšších, co NCAA uděluje. Steinbrenner byl také velice štědrým sponzorem v oblasti Tampy Bay, takže je po něm pojmenována i univerzita v Lutzu a jarní tréninkové hřiště Yankees.

George M. Steinbrenner zemřel v ranních hodinách 13. července 2010 ve věku 80 let. Zemřel na následky velice silného infarktu.

Plaketa George Michaela Steinbrennera v Monument Parku
Plaketa George Michaela Steinbrennera v Monument Parku


Průměrná známka: 1.00 (3 hodnocení)
Známkovat článek: 1 - výborný / 2 - chvalitebný / 3 - dobrý / 4 - dostatečný / 5 - nedostatečný

Komentáře (0) | Autor: Carlyle | Kategorie: Profily | New York Yankees | Sdílet

©2010-2024 - Redakce