Carlos GonzalezCarGo atakuje Triple Crown
(10. 9. 2010, 09:19:24, přečteno 905×)

Naposledy v roce 1937 zažil v Národní lize jakýkoliv pálkař sezonu, ve které by vyhrál ligu v počtu homerunů, stažených bodů a měl také nejvyšší pálkařský průměr. Ocenění Triple Crown je tak dlouho netknuté, nicméně se každý rok objeví alespoň jeden hráč, který se tomuto titulu více či méně blíží. Letos je největším aspirantem Carlos Gonzalez, avšak není jediným.

Čtrnáct doběhů, šest homerunů, šestnáct stažených bodů a pálkařský průměr .520. Tato neuvěřitelná čísla zdobí Carlose Gonzaleze během posledních dvou týdnů a posunula jej do čela adeptů na ocenění Triple Crown. Gonzalez se stal lídrem týmu v počtu homerunů, odpalů, stažených bodů a doběhů. Výrazně se tak podepsal pod zlepšené výkony Rockies a ve své krátké kariéře zažívá sezonu, kterou bude v následujících letech jen těžko překonávat.

Teprve čtyřiadvacetiletý levý polař však ví, že nesmí polevit a je potřeba na výkony navázat. Rockies jej nutně potřebují v honbě za playoff, nikdo kromě Tulowitzkého mu není schopný sekundovat a doplnit jej v útoku. „Cítím se opravdu dobře. Momentálně pálím skvěle, ale musím v tom pokračovat, protože je před námi mnoho důležitých zápasů a jsme ve velice dobré pozici,“ hodnotí situaci klubu Gonzalez.

Toho, jakým je klenotem, si je vědom i manažer Jim Tracy. „Je docela strašidelné, jak talentovaný je. Našli byste argumenty pro tvrzení, že je vůbec nejlepším hráčem v lize.“

Vyhrát Triple Crown však není nic snadného. Gonzalez sice vede ligu v počtu stažených bodů a pálkařském průměru, v homerunech ale zaostává o čtyři za Albertem Pujolsem. Ten je společně s Joey Vottem dalším kandidátem na toto ocenění, oba ale poměrně výrazně ztrácejí.

V Americké lize naopak zřejmě není hráč, který by měl na Triple Crown jakoukoliv naději. Miguel Cabrera po celý rok vypadal jako hlavní adept, nicméně pálkařský průměr bezpečně drží Josh Hamilton z Texasu a homeruny Bautista. V Národní lize má CarGo pálkařský průměr .337 a je tak první, Votto je druhý s .323 a Pujols prakticky ztrácí naději na vedení, protože má průměr stále pouhých .312. Jak Votto, tak Pujols, by tedy potřebovali výrazné zaváhání Gonzaleze.

Kvalitu Gonzaleze oceňuje právě i Joey Votto. „Je neuvěřitelný. Zažívá prostě neskutečnou sezonu.“ V počtu stažených bodů je pak celá trojka výrazně blíže u sebe, CarGo vede společně s Vottem s počtem sta stažených bodů, Pujols na ně ztrácí pouze jeden. V počtu homerunů mají všichni tři jen velké štěstí, že Jose Bautista nehraje v Národní lize, na jeho 43 homerunů by totiž odpovídali jen těžce. Pujols jich má 37, Votto a Gonzalez 32.

Nejpravděpodobnější varianta ale vypadá tak, že si zmínění tři rozdělí všechny statistiky mezi sebe a poperou se o cenu MVP, tedy nejcennějšího hráče roku. Pohled do historie totiž mluví jasně, Triple Crown je netknutá již od roku 1960 a v Národní lize dokonce od roku 1937. Nadhazovači o toto ocenění usilují také, u nich rozhoduje počet výher, strikeoutů a ERA. Zde se však najde několik hráčů i z posledních let, kteří ocenění dosáhli. Ať už se jedná o Pedra Martineze u Red Sox, Johana Santanu u Twins nebo Randy Johnsona v Arizoně.


Průměrná známka: 1.00 (5 hodnocení)
Známkovat článek: 1 - výborný / 2 - chvalitebný / 3 - dobrý / 4 - dostatečný / 5 - nedostatečný

Komentáře (0) | Autor: Chazy | Kategorie: Aktuality | Cincinnati Reds Colorado Rockies St. Louis Cardinals | Sdílet

©2010-2024 - Redakce