Brandon MorrowBrandon Morrow: Chýbal posledný out
(11. 8. 2010, 00:55:12, přečteno 560×)

Brandon Morrow zažil v nedeľu určite najlepší zápas svojej kariéry. Hodil 17 strikeoutov a zaznamenal 26 outov bez jediného odpalu Tampy. Potom však prišiel odpal Evana Longoriu do medzery medzi prvú a druhú métu a tak Morrow prišiel o 5. no-hitter v tejto sezóne MLB.

Brandon Morrow sa narodil 26.7.1984 v Santa Rosa, Kalifornia. Upozornil na seba už v poslednom ročníku strednej školy, kedy mal na konte ERA 0,61 a 84 strikeoutov v 63 inningoch. V roku 2003 po skončení strednej školy bol draftovaný v 40. kole Anaheimom, ale rozhodol sa nepodpísať a jeho kariéra pokračovala na univerzite UC Berkeley. Prvé 2 roky sa mu na vysokej absolútne nedarilo, keď sa jeho ERA pohybovala okolo 7,50. Zlom v jeho amatérskej kariére nastal v treťom ročníku, keď si pripísal 7 výhier, ERA 2,05 a 97 K. V tomto roku získal aj viaceré ocenenia. Tieto zlepšené výkony mu vyniesli 5. miesto v prvom kole draftu 2006, keď si ho vybrali Seattle Mariners.

Brandonova profesionálna kariéra sa vyvíjala trochu netradične, keď hneď na začiatku nabrala raketový spád. Už v roku 2007 dostal pozvánku do spring trainigu a túto možnosť využil naplno. Jeho výkony s ERA 1,06 v 6 zápasoch upútali trénerov Mariners natoľko, že Morrow sa stal okamžite súčasťou týmu. Debutoval 3.4.2007 ani nie 10 mesiacov od svojho draftu. Za celú sezónu nastúpil za Seattle ako reliever v 60 zápasoch a jeho ERA bola 4,12.

V roku 2008 si vyskúšal viacero úloh. Na 5 zápasov nastúpil v pozícii štartéra a pripísal si aj svojich prvých 10 SV, keď mu tréneri dali dôveru a nastupoval ako closer. Jeho ERA sa v tomto roku zlepšila na 3,34 a znížil sa aj počet mét zdarma zo 7,1 na 4,7 na 9 inningov. Sezónu 2009 začal opäť v pozícii closera, avšak prišlo zranenie bicepsu po ktorom sa vrátil zase do rotácie Mariners. Potom bol poslaný do AAA v Tacome, aby sa ku koncu sezóny vrátil znovu ako štartér. Rok 2009 nebol pre Morrowa tak úspešný ako prechádzajúci, keď ho ukončil s ERA 4,39.

Brandon Morrow

Zlom v jeho kariére nastal 22.12.2009, keď sa po výmene sťahoval do Toronta Blue Jays. Pred sezónou sa stal členom štartovacej rotácie a vydržal v nej celú sezónu v ktorej má na konte už 22 štartov. Svoju prvú sezónu v pozícii štartéra nezačal práve najlepšie, keď mal problémy hlavne s kontrolou. Jeho progres je vidieť prakticky každým zápasom. Jeho júnové štatistiky sa nedajú s májovými ani porovnať. Jeho ERA sa zlepšila počas týchto mesiacov zo 6,52 na 1,91. Veľký podiel na vývoji Morrowa má určite aj Torontský tréner nadhadzovačov Bruce Walton, pretože Morrow počas sezóny výrazne zmenil svoj prístup. Kvôli lepšej kontrole obetoval 3-4 MPH zo svojho fastballu a tak oproti priemeru 96 zo začiatku sezóny teraz hádže okolo 93. Určite mu padla vhod aj spolupráca s Josem Molinom, ktorý sa stal jeho osobným catcherom a často spolu uvádzajú pálkarov súpera do rozpakov. V súčastnosti sa jeho ERA pohybuje na úrovni 4,45, avšak fantastických je jeho 10,7 strikeoutov na 9 inningov, čím sa zaraďuje na prvé miesto v celej AL.

Nedeľu 8.8.2010 si bude Brandon pamätať určite veľmi dlho. Čakal ho ďalší štart, tentoraz proti obávanému tímu Tampy, ktorý v tejto sezóne pomýšľa na najvyššie priečky. Začal priam výborne, keď v prvom inningu celý kvalitný začiatok lineupu v poradí Zobrist, Crawford, Longoria odišiel so strikeoutom. Jays sa hneď v prvom inningu ujali vedenia 1:0 po šťastnom odpale Wellsa, vtedy ešte nikto netušil, že to bude aj konečné skóre zápasu. Prvý bežec Tampy Dan Johnson sa dostal na métu po méte zdarma v druhom inningu. Na ďalšie obsadenie prvej méty musela Tampa čakať až do 7. inningu, kedy mal suverénny Morrow na konte už 12 K. Po chybe Overbaya na 1B sa znovu dostal na métu Johnson. Ďalej prechádzal lineupom Tampy ako nôž maslom, a keď nastupoval do 9. inningu všetci už hovorili o veľkej šanci na no-hitter. Začal dobre, keď Jason Bartlett odpálil iba ľahkú loptu priamo na centerfield a do historického zápisu chýbali iba 2 outy. Síce potom Ben Zobrist vybojoval walk, ale nádej stále žila. Keď následne Carl Crawford odpálil ostrú loptu priamo do rukavice Travisa Snidera v ľavom poli, chýbal už len jediný out a na pálku sa chystal Evan Longoria. Ten dokázal poslať 94 míľový fastball na outsidovú hranu presne do medzery medzi Hilla a Overbaya. Aaron Hill sa napriek enormnej snahe k lopte nedostal včas a bol z toho hit, ktorý pochoval veľkú šancu na no-hitter. Morrow po krátkej porade s trénerom Gastonom dokázal bez problémov zápas ukončiť rekordným 17. strikeoutom na Dana Johnsona. Pripísal si tak prvý kompletný zápas bez bodu v kariére.
Jeho slová po zápase: "Užil som si to. Hodil som svoj prvý complete game shutout v kariére a toto je viac ako dosť na to, aby to prekonalo sklamanie z nevydareného no-hitteru.

Brandon Morrow zdraví divákov po nedeľnom zápase.
Brandon Morrow zdraví divákov po nedeľnom zápase.


Průměrná známka: 1.57 (7 hodnocení)
Známkovat článek: 1 - výborný / 2 - chvalitebný / 3 - dobrý / 4 - dostatečný / 5 - nedostatečný

Komentáře (0) | Autor: Bluejay12 | Kategorie: Aktuality | Toronto Blue Jays | Sdílet

©2010-2024 - Redakce