Kategorie: Statistiky - nadhoz

Zkratka: ER

Název: earned run

Alternativní názvy a zkratky:

Český překlad: způsobený run

Popis:
Earned run je run (doběh soupeřova běžce na domácí metu), za který je nadhazovač zodpovědný. ER je vždy, když běžec doběhne na domácí metu po odpalu, sacrifice buntu, sacrifice fly, ukradené metě, vyautování jiného hráče, fielder's choice, metě zdarma, HBP, balku nebo wild pitchi (včetně wild pitche při třetím striku, který dovolí pálkaři dosáhnout první mety) dříve, než ho mohli polaři vyautovat. ER tedy není, když útočící tým skóroval jen díky chybě (erroru) hráče v poli.
Při určování, zda se jedná o earned či unearned run, je nutno "rekonstruovat" aktuální směnu tak, jak by vypadala, kdyby polaři neudělali žádný error. Např. v případě, kdy jsou ve směně dva auty, ale bez erroru by už byly auty tři, se žádný další run nepočítá nadhazovači jako ER, i kdyby v této směně pustil třeba ještě pět homerunů.
Při střídání nadhazovačů v průběhu jedné směny se runy, kterých případně dosáhnou běžci, jež na mety „pustil“ předchozí nadhazovač, započítávají tomuto předchozímu nadhazovači, i když byly dosaženy za působení nového nadhazovače.